Datum gewijzigd: 16-06-2019

Deel deze pagina


Scan vitaal in je werk

Gezond en plezierig blijven werken

 

Beeld

"Scan gaf al signalen voor mijn burn-out" 

Lees hier het interview met Maria Rosendal (Informatiehuis Water) over haar ervaring met de Scan vitaal in je werk

Je wilt met plezier werken. En gezond blijven. Daarom wil je werk doen dat bij je past. Hoe voelt dat voor jou? Heb jij de baan om ook in de toekomst gezond en energiek aan het werk te blijven? Doe eens een check. De scan vitaal in je werk helpt je om gezond en plezierig te blijven werken.

Duurzaam inzetbaar blijven wordt steeds belangrijker. Je moet immers langer doorwerken tot aan je pensioen. Duurzaam inzetbaar betekent dat jij gezond, productief en met plezier huidig en toekomstig werk wil en kan blijven doen. En een baan voor het leven bestaat veelal niet meer. Alle medewerkers van waterschappen zijn in algemene dienst geplaatst. Je zult in de toekomst vaker een gesprek hebben met je leidinggevende over je huidige werk en toekomstige functies. Het is dus goed om daar zelf ook over na te denken. De scan vitaal in je werk geeft je inzicht in je werkvermogen en werkbeleving. Dit helpt je om op tijd dingen aan te passen, zowel in werk als privé,  zodat je duurzaam inzetbaar blijft en niet uitvalt.

Vitaal in je werk
De scan vitaal in je werk is een online vragenlijst over je gezondheid en je werk. Hoe vind je je werk? Haal je er energie uit of levert het soms stress op? Kun je het werk lichamelijk nog aan? Het eerste deel zijn meerkeuzevragen over je gezondheid (leefgewoonten), ziekteverzuim en fitheid en meten je risico op uitval in de toekomst. Het tweede deel gaat na welke individuele en organisatorische factoren dat risico veroorzaken en vraagt naar werkdruk, motivatie en stressbronnen. 

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je binnen één werkdag via e-mail een rapport met je individuele score op vitaliteit. Vitaliteit staat voor energie, motivatie en veerkracht. In een toelichting staat welke zaken jouw vitaliteit beïnvloeden. Alleen jij krijgt dit rapport. Niemand anders kan het bekijken. Je bepaalt zelf of de uitkomst aanleiding is om zaken in je werk, loopbaan of leven te veranderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je vitaliteit.

Groter werkplezier
Met de scan vitaal in je werk investeer je in je werkplezier, nu en in de toekomst. Je krijgt een compleet beeld over je gezondheid in relatie tot je werk. De scan laat zien wat jou persoonlijk helpt om duurzaam gezond, gemotiveerd en energiek aan het werk te blijven. Het rapport biedt jou handvatten om actief te werken aan je vitaliteit en zo ziekteverzuim en arbeidsongeschikt mogelijk te voorkomen. Jij bepaalt zelf of je de resultaten met anderen binnen of buiten de organisatie wilt bespreken.

Zo werkt de scan vitaal in je werk
Ook de scan vitaal in je werk invullen? Klik dan op onderstaande link en vul in de email de gevraagde gegevens in. Vervolgens kan je de mail versturen. Je ontvangt dan binnen vier werkdagen een emailbericht met een persoonlijke code die toegang geeft tot de scan.Aanvragen Scan vitaal in je werk
 


Vul de vragen in
Vul de vragenlijst in op een rustige plek. Dat kun je ook thuis doen. Iedere computer met een internetaansluiting is geschikt. Nadat de vragenlijst is ingevuld en verzonden, ontvang je binnen één werkdag je individuele rapport met score en toelichting.

Resultaten bespreken
Als je dat wilt, kun je de resultaten op vrijwillige basis met je leidinggevende of P&O-adviseur bespreken. Op die manier kun je de organisatie betrekken bij het vergroten van je vitaliteit, bijvoorbeeld door aanpassingen in je werksituatie voor te stellen of opleidingsmogelijkheden te bespreken. Tip: je kunt de scan ook gebruiken als voorbereiding op periodieke gesprekken met je leidinggevende. 

Privacy
Het invullen van de scan is vrijwillig en strikt vertrouwelijk. Je privacy is gewaarborgd. Alleen jij hebt inzage in de resultaten. Je bepaalt vervolgens zelf met wie je deze resultaten deelt. De scan bevat een klachtenprocedure en privacyreglement.
De Scan vitaal in je werk wordt aangeboden door het A&O-fonds Waterschappen, hiervoor is een overeenkomst gesloten met de beheerder van de website, te weten: Loyalis. Klik hier voor de privacyverklaring van LTP.

Meer informatie
Nog vragen over de Scan vitaal in je werk? Neem dan contact op met het A&O-fonds Waterschappen via info@aenowaterschappen.nl of 070-7630020.

 

Techniek: Dutchbrite, realisatie: ARVEE, webdevelopment, fotografie Kees Winkelman